zaterdag 14 mei 2011

Opdracht 2 BV: Schrijven

Het idee speelt met vrijheid en water. Kansen zien en kansen pakken. Water zorgt voor vrijheid en onafhankelijkheid. Helaas is dit watergebied verwaarloosd en vervuild. De wijk is een doren in het oog van de bewoners. Hun huis is hun thuis, hun paradijs. Er heerst een algemeen ontevredenheidsgevoel dat niet doorbroken word omdat de bewoners zich vastklampen aan hun veilige thuis omgeving daar blijven en niet meer verder kijken.

Door niet vast te klampen aan je veilige thuis, maar eerlijk te kijken naar wat je hebt en wil kun je je eigen ontevredenheidsgevoel door breken.

De wijk staat symbool voor het ontevredenheidsgevoel.
Het kanaal staat symbool voor de niet gepakte- onopgemerkte kans, uitweg.

Ik wil op het kanaal vissen in doorzichtige zakken laten drijven. De vissen ervaren het water in de zak als hun veilige schone thuis. De vissen gebruiken ook niet de vrijheid van het kanaal en leven in hun eigen Utopia. Zij symboliseren de mensen in de Piushaven.

Uiteindelijk zullen een aantal van de zakken open gaan of oplossen. De vissen verlaten dan hun veilige schone thuis en verruilen dit voor de vieze grote gevaarlijke onbekende Puishaven. Door dit te doen, doorbreken ze een angst en zullen zij vrij zijn.

In elke zak bevindt zich één vis. Het aantal vissen is afhankelijk van het budget. Het soort vissen is nog niet bekent.

3 opmerkingen:

 1. De tekst die je schrijft, lijkt een vervolg op de eerste opdracht; schrijven over je werk in 200 woorden. Nu heb je die tekst aangepast, waarop ik feedback zal geven. De opdracht die je eigenlijk als tweede tekst op het blog moest plaatsen, waren die vragen n.a.v. je projectplan (5 vragen, met voorbeeld inspirerend blog, etc). Zie ook opdr links in kader, TdK en BV.

  In deze tekst schrijf je meer beeldomschrijvend dan je eerste tekst (zie 'soorten teksten' op website). Daardoor kan de lezer zich een duidelijker beeld vormen van jouw idee en de keuzes die je daarin maakt. Korte zinnen werken prima. Let op jouw spelling en taalgebruik, er zitten veel schrijfstijl foutjes in (lees het bijv, hardop voor aan een ander of laat iemand nalezen). Eerste zin klinkt vreemd; alsof 'de idee' tot een zelfstandigheid verworden is.
  Je begint goed; algemeen, later komt de ik vorm pas. Het ontevredenheidsgevoel; een subjectief of opjectief gegeven? Gebaseerd op?
  Welke rol speelt Utopia?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Making the City
  Reflecteren op Eigen Werk
  Mtc Opdr 2.

  Bij het schrijven van mijn projectplan met Beeldplan heb ik rekening gehouden met de volgend punten:

  1. Doelgroep: De tekst komt op het MTC-blog en wordt gelezen door geïnteresseerden, mede-studenten en docenten. Verder wordt het projectplan door de jury van BKKC beoordeeld. De tekst moet kort, concreet, beeld beschrijvend, formeel maar toch persoonlijk zijn.

  2. Doel: van de tekst is een duidelijk beeld te geven van mijn projectplan. Aangezien er nog weinig visueel werk is, moet het plan met woorden beeldend gemaakt worden. Het moet informeren, context creëren, duidelijkheid scheppen en nieuwsgierig maken.

  3. Soort tekst: beeld beschrijvend subjectief maar toch formeel.

  4. Strategie: Ik wil de verschillende lagen van het idee aan bod laten komen. Verder is het voor mij belangrijk dat duidelijk wordt hoe ik die lagen in mijn uiteindelijke werk wil visualiseren.

  5. Inspiratie: blogs waarvan ik inspiratie haal zijn o.a. Trendland.net, lookslikegooddesign.com en Wieden+Kennedy (blog.wk.com). De variatie aan werk, die daar aan bod komt, zowel conceptueel als visueel, geeft je altijd een nieuwe kijk of inslag of idee.

  Voor de MTC-opdracht heb ik inspiratie gevonden in het werk van o.a. Bas Jan Ader. Zijn kijk op natuurkundige wetten als zwaartekracht, Zijn onuitputtelijk experimentele test om die onveranderlijke gegevens naar zijn hand te zetten. Zijn doorzettingsvermogen, het lef en moment van overgave vind ik een interessant onderdeel van zijn werk.

  Het boek, Trans(ient) City over architectuur en kunst in de openbare ruimten in een inspiratie geweest.

  Verder heb ik gekeken naar het werk van Damian Hirst en Tinkebell. Dit heeft echter een heel andere reden; door me in hun werk te verdiepen zie ik wat ik niet moet doen. Zij werken ook met dieren maar hebben een heel ander uitgangspunt. Ik wil een andere kant op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Making the City
  Analyseren van Eigen Werk
  Mtc Opdr 1.

  Mijn werk. Mijn stijl. Op dit moment is mijn stijl nog in ontwikkeling, een eigen handtekening of wat ik wil vertellen komt nog niet altijd goed naar voren. Dit o.a. omdat je bij VisCom/ArtCoDe vaak werkt met toegepaste opdrachten.

  Ik ben op dit moment vooral bezig met creatiever drukwerk. Drukwerk dat bijvoorbeeld niet alleen een flyer is, maar ook nog een tweede functie kan hebben. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld een poster /folder gemaakt en een die je zelf in elkaar zet en later kan gebruiken als een plaksnor. In het grafiek lokaal werk ik op dit moment aan een poster waar je door middel van een speciale brillen en inkten verschillende boodschappen kunt zien. Ik heb me hierbij laten inspireren door propaganda en speel met het gegeven dat je vanuit meerdere standpunten naar het zelfde politieke onderwerp kan kijken. Een volgende stap is het werken met andere speciale inkten en 3D-bril posters. Ik zeefdruk nu zelf en werk ambachtelijker, dat vind ik prettig. Ik moet meer met eigen beeld gaan werken. Dit vind ik niet makkelijk omdat ik vaak ontevreden ben over bijvoorbeeld de kwaliteit van zelf geschoten video materiaal. Stockmateriaal is dan een makkelijke oplossing. Toch is dit naar mijn mening noodzakelijk om mijn eigen geluid te laten klinken. Verder wil ik minder “braaf” werk gaan maken. Niet iets vormgeven omdat dat nou eenmaal zo vormgegeven dient te worden, maar iets vernieuwen of toevoegen.

  Ik hoop dat u een beetje een beeld hebt gekregen waar ik mee bezig ben. Zodra mijn portfolio up to date is stuur ik u de link. Als u niet kan wachten dan laat ik graag mijn map een keer zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.