donderdag 31 maart 2011

Regionaalarchief Tilburg

Dinsdag middag hebben we het regionaalarchief Tilburg bezocht. Hier zijn we op zoek gegaan naar de historie van ons terrein. Wat heeft er op onze locatie gestaan? Of wat was er in de regio bepalend voor ons terrein.
Tilburg is verdeeld in verschillende wijken. En wij bevinden ons in het begin van de wijk Armhoef. Hier is onze zoektocht begonnen. In het boek Basisinformatiepakket T.B.V. Stadsvernieuwing. Enkele statistische gegevens over o.a. Bevolking, woningvoorraad, bedrijvigheid, en werkgelegenheid. Dit boek laat vanaf 1975 t/m 1779 de groei en ontwikkeling van verschillende wijken van Tiburg zien. Hierin kunnen wij aflezen dat onze wijk het meest is ontwikkeld vanaf 1919 t/m1930. Ook dat het een wijk was waar jonge gezinnen zich in de jaren 70 vestigen. Het had vooral de functie om te wonen, wat ik me goed voor kan stellen, zo lekker dicht bij het water!
We zijn er vooral achter gekomen dat voor de gemeentewerf onze locatie vooral braakliggend land was. Er was gras, bomen en een speeltuin voor kinderen. Daarnaast heeft er een oude school (ROC) gestaan. Verder terug in de tijd kwamen we vooral bij de historie van de Piushaven terecht. De Piushaven zelf heeft een waardig verleden. De huizen in de St. Jozefstraat laten goed zien hoe de fabrikanten in die tijd leefden. Vooral de textiel was in het gebied rijk vertegenwoordigd, met als belangrijkste: de AaBe fabrieken. Met het graven van het kanaal en de aanleg van de haven werden economische kansen en activiteiten gecreëerd.
Foto links: Straat achter onze locatie
Foto rechts: AaBe fabriek
Bron: www.regionaalarchieftilburg.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.