zondag 24 april 2011

Schrijfopdracht 1 + 2 rene

Opdracht 1

Het beeldend proces voor mijn individuele werk voor Making the city is nog niet heel erg op gang, omdat ieder pas volgende week na alle groepsopdrachten met zijn eigen project aan de slag gaat. Maar al voordat het project echt van start is gegaan hebben de studenten van ArtCoDe al wat vooronderzoek gedaan en heb ik al zeker een richting gevonden. Dit eerste stuk kun je weglaten. Je kunt nl. ook de proeven beschrijven die je deed adhv de korte opdrachten van de praktijkdocenten. Gebruik alinea’s.

In het begin heb ik foto´s gemaakt van het begin (herhaling)van de Piushaven en daar door middel van Photoshop schetsen van gemaakt om weer te geven dat je bijvoorbeeld door middel van beamen op het water beelden kan projecteren, zodat er een wereld onder water wordt toegevoegd. Te lange zin. Als voorbeeld had ik een haan en een zwemmende vrouw-zeemeermin geplaatst. De eerste week opdracht: ‘Maak het water zichtbaar’ sloot daar goed bij aan. Goed dat je de opdracht er kort in benoemt.Ik kocht wat voorwerpen bij de 2e hands winkel in de buurt: La Poubelle: een barbie en action-man, wat plastic dolfijntjes, een knuffel dolfijn en een dinosauruspunt. Volgende zin: om ook een voorwerp te hebben wat misschien minder in het water thuishoort, om aan te geven dat het ook nog open staat, wat er onder water kan zijn. Dat is hoe ik het water zag. Prima uitgelegd (persoonlijk) Er is ook een wereld onder dat water, misschien kan dat wel een sprookjeswereld zijn of worden. Niet alleen de haven erboven waar een heel nieuw plan voor op de planken ligt. Dat sprookjesachtige heb ik ook in de soundscape verwerkt, een opdracht vooraf van Alan, niet visueel, maar wel relevant want. Dat is een stuk muziek van Andreas Vollenweider met vogelgeluiden en hele serene, rustgevende harpmuziek wat naar mijn idee goed de sfeer weergeeft van een wereld onder water. En inhoudelijk aansloot bij de haven? Of was het vrijer; thema ‘water’? Hoe ik deze onderwater wereld uiteindelijk ga maken, uitbeelden of ga suggereren hoop ik volgende week duidelijker voor mezelf te krijgen.

Opdracht 2

Ondertussen is het me al een stuk duidelijker hoe ik mijn ideale sprookjesachtige, mysterieuze, dromerige, rustige onderwaterwereld kan tonen. Het mooist zou zijn als ik ín het water, dat nu niks meer is dan een grote bak met een zwarte saaie substantie, net onder het wateroppervlak een digitaal scherm kon plaatsen die een animatie toont. Hoe die animatie er precies uitziet weet ik nog niet, maar het zal vooral een abstract sfeerbeeld worden en ik wil sowieso tekst gebruiken met sprekende typografie. Daarnaast past veel kleur bij het beeld dat ik van de onderwaterwereld heb. Ik maak de animatie in Flash en After Effects. Het zit er natuurlijk vrij dik in, al wil ik het niet meteen van de baan schuiven, dat een scherm onder water plaatsen niet mogelijk is. Een andere optie is om een wit scherm op dezelfde manier te plaatsen, maar dan een beamer erboven te plaatsen en de animatie erop te projecteren. Dit kan onder de brug tussen de Hoevenseweg en de Prinsenhoeven, zodat je van bovenaf de brug de animatie kunt bekijken en vanaf de boten eventueel ook. Dat werkt beter dan vanaf de kade.

Als voorbeeld van een blog wil ik graag graphic-exchange.com noemen. Dit is een website van de grafisch ontwerper Fabian Barral die heel regelmatig dingen online op zijn site zet die hem inspireren en hij graag wil delen met de rest van de wereld. En dat zijn eigenlijk ook altijd dingen die ik heel erg mooi vind. Van productdesign tot interieurdesign en van cd-hoezen tot visitekaartjes.

1 opmerking:

  1. De beschrijving van je werkwijze is duidelijk (al ben je nog zoekende). Wat mist is jouw bron, jouw fascinatie. Het is een vooral beeld-beschrijvende tekst (zie bronnen op website 'soorten teksten').
    Je geeft niet concreet antwoorden op de vragen uit opdracht 2 zie (zie op dit blog); zoals voor wie schrijf je, hoe schrijf je, wat past bij jou?
    Het blog dat je noemt, hoe inspireert Barral jou (op welke manier werkt dat door?)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.