zaterdag 30 april 2011

Opdracht 3

Opdracht 3. Evelien Vreeling – Hoop van de haven

Als ik op de bouwkeet in de Piushaven aankom is Evelien druk in de weer met juten zakken en andere stoffen op elkaar te stapelen. Met een touw eroverheen gespannen probeert ze het bij elkaar te houden, soms tevergeefs. En het is nog lang niet groot genoeg, vindt ze. Ze wil de textiel weer terug in de haven brengen. De fabrieken van de textielindustrie rond de jaren 30 waren namelijk eigenlijk de reden van het aanleggen van de haven.

Ze is bij dit idee gekomen door een oude foto van de haven, die ze vond in het regionaal archief. Daarop zijn arbeiders te zien die grondstoffen in jutten zakken stopten. Nu zien we eigenlijk maar heel weinig terug in de haven wat nog met de textielindustrie te maken heeft, op een schoorsteen na misschien. Terwijl dat eigenlijk wel de oorsprong van de haven is. Ze wilde op de een of andere manier de textiel weer terug laten komen in de haven, of verwijzingen daarnaar. Met textiel van nu, t liefst nog uit Tilburg.

Maar verder weet ze nog niet precies wat er uit gaat komen, ze wil nog meer materiaal verzamelen. Materiaal wat ze nog gaat kopen en toevallig tegen komt. Dat is wat haar leidt in haar project. Er is geen vast punt waar ze naar toe werkt. Oorspronkelijk was haar idee om een grote muur van gevulde zakken te maken, maar ze loopt nu tegen wat praktische problemen aan. Er schieten haar nu meerdere nieuwe ideeën te binnen en weet het even niet meer. Maar ik ben ervan overtuigd dat het goed komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.