donderdag 24 maart 2011

Rotterdam

WAT ZOU IK WILLEN TOEVOEGEN AAN ROTTERDAM?

Naar mijn zeggen heeft Rotterdam al van alles rondom het havengebied

 • De grootste haven in Nederland (uiteraard in functie!)
 • Scheepvaart
 • Mooie parkjes en een strandje waar je in een grote stad toch even tot rust kan komen en genieten van de natuur en het water
 • Culturele en kunstzinnige initiatieven in de omgeving van het havengebied zoals Freehouse, het Dageraad en de wijkkeuken. (in achterstandswijken kan dit een grote steun zijn voor mensen)
 • Samenwerking tussen haven, industrie en scholing

… maar enkele verbeteringen zouden de stad wel een meerwaarde kunnen geven!

Er is een opzienbarend verschil tussen Rotterdam Noord en Zuid. Deze delen leven als het ware gescheiden van elkaar door tussenkomst van het havengebied en de weinige bruggen. Daarnaast is 70% van de bevolking in Rotterdam Zuid allochtoon en leven in achterstallige wijken vergeleken met Rotterdam Noord en zo komen mensen uit Noord nooit in Zuid of omgedraaid. Daarnaast zijn alle stedelijke hoogstandjes allemaal in het centrum van Rotterdam te vinden. Het havengebied is een haven in functie maar wat ik mis en wat wel terug te vinden is in de Piushaven van Tilburg is dat de haven verbindend kan zijn door bijvoorbeeld bijzondere evenementen op het water te organiseren en dit goed te promoten, wat beide delen van de stad kan verbinden en voor harmonie zou kunnen zorgen.

3 opmerkingen:

 1. goede constatering. de havenactiviteit zelf als verbindende factor. In werkelijkheid schuift de haven steeds meer naar het westen op en worden voormalige haventerreinen bewoonbaar gemaakt voor relatief dure woningen. voor spektakel op het water komen veel mensen van buiten rotterdam. arm op zuid, blijft arm op zuid.
  jan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ha Denise

  Internationaal is er al jaren een opleving gaande m.b.t. de havengebieden- vanuit de sociale aspecten zoals social inclusion worden wijken weer meer leefbaar gemaakt rondom de havengebieden- Een hele boeiende ontwikkeling die al jaren jaren geleden begon met plaatsen als Londen etc.
  Rotterdam heeft ook een juist door alle projecten rondom haar oude havengebied de kop van Zuid gezorgd voor een herleving en integratie.
  Velen weten de weg ondertussen al wel naar Hotel New York e.a.te vinden . De oude pakhuizen zijn nu yuppen plekken geworden etc. Voorheen waren de pakhuizen ateliers en broedplaatsen voor de kunstenaars. Dit geeft wederom aan de de kunstenaars vaak als eersten zich op plekken manifesteren die vervolgens van ze wordt afgenomen en een transformatie ondergaan. De politiek etc. ziet dan dat het eigenlijk hele mooie nieuwe plekken zijn om verder te ontwikkelen. De keuzes die men veelal vanuit het politie beleid maakt zijn niet altijd even eerlijk.

  kunstenaars (zijn als het ware nomaden) ze zoeken weer andere plekken om zich te vestigen en maken de plek a.h.w. leefbaar of brengen het sterk onder de aandacht.
  Dus verbinding/ verbindend zijn is een goede analyse.
  succes verder Maggy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ps Vorige reactie moet zijn politiek beleid en geen politie beleid - sorry tikfout

  groet maggy

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.